aslında iddia edildiği gibi bir Türk içkisi değil. Tüm Balkanlar'da ve Ortadoğu'da yüzyıllardır yapıla gelen bir içki. Arnavutluk'ta aynen rakı ismiyle, Makedonya'da "rakiya" olarak, Irak, Suriye ve Lübnan'da da "arak" ismiyle yapılıyor, yudumlanıyor. Rakıyı Osmanlı topraklarında gayrimüslimler üretmiş.
Asıl olarak şarap içilirmiş, şaraphanelerde yüklü miktarda biriken atık madde olan üzüm posalarından da İtalyanların grappasına benzer bir alkol damıtılırmış. Tabii bu posa alkolü çok kaba ve ağır tatlı olduğundan, onu içebilmek için anasonla yeniden damıtıp aroma verme yoluna gidilirmiş. Osmanlı'daki rakı, şarabın artığından bir miktar yapılan, ikincil durumda bir içkiymiş, özellikle rakı diye bir üretim yokmuş. Tabii bu rakının posadan geçen metil alkoller dolayısıyla çok sağlıklı bir içki olmadığını, bir oturuşta bir 35'liğinin içilmediğini de eklemeye gerek yok...
İÇKİLERRAKI,
ZAHMET İSTER
Ben o ligde oynamaya başladığımda, rakının iki takımı vardı...
Biri Kulüp Rakısı, diğeri Yeni Rakı...
Babalar, Yeni Rakı içerlerdi,
paralılar Kulüp...
RAKI_ROKA_KALAMAR
madem buraya kadar zahmet edip geldiniz
boş göndermiyelim.
Sesli dinleyin
keyfine varın,
varolun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder