28 Ocak 2009

Vamık VOLKAN


"Küçük bir kız vardı,

tam ortasına dü$erdi alnının

minik buklesi.

İyi bir kız olduğunda,

çok ama çok iyiydi;

Ama kötü olduğunda, korkunçtu."

"kozmik kahkaha "






Vamık Volkan' ın bir kitabı.
Okuyanus yayınları'ndan.
-Bu kitabı Bade'ye tavsiye edeceğim,ama önce ben okumalıyım.
-Bade'nin espirilerine gülenler fan kulübü üyesi bir fani...-
*
ABD'de yaşayan, 40 kitap çalışması bulunan ve 400'ü aşkın bilimsel makale yayınlayan psikiyatri profesörü Vamık Volkan, “Politik psikoloji dehası' olarak tanınıyor.

Yaptığı çalışmalar nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinde çatışmaların önlenmesi için çaba harcayan Volkan bu yıl 27 ülke tarafından Nobel Barış ödülüne aday gösterildi.

*

Oruç tutanlar ile tutmayanların artık iki ayrı kimlik gibi ortaya çıktığını bildiren Prof.Dr. Volkan şunları söyledi:
“Eskiden bu kimlik ayrılığı yoktu. Birimiz oruç tutuyordu, diğerimiz tutmuyordu ama toplum kimliğini bir çadıra benzetirsek, hepimiz aynı çadırın altındaydık. Şimdi öyle bir durum ortaya çıkıyor ki; sanki bir kimlik çatışması ortaya çıkacak gibi. İnşallah çıkmaz. Fakat bunlara bakmazsak kötü gelişmeleri önleyemeyiz. Yıllardır bunlar üzerine çalıştığımız için şimdi öğrendiklerimizi toplum ile paylaşıyoruz. Şu anda biraz korku ve heyecanla buna bakıyoruz ancak hemen bir şey söylemek doğru değil. Bir takım süreçler ortaya çıkacak. Bu süreç ona göre ya yumuşak bir şekilde ilerleyecek ya da talihsiz kötü bir şekle dönecek. Atatürk'ün gösterdiği bir yol vardı; Modern Türk kimliği. Modern sözcüğünün ne demek olduğunu açmayacağım. Ancak dini meseleler ile ilgili ‘Ben size karışmıyorum, siz de bize karışmayın' şeklinde bir yapıydı bu. Bunların değiştiğini görüyoruz, kimlikte bir gelişme olacak gibi.'

Hiç yorum yok: