6 Kasım 2006

Halikarnas Balıkçısı

Cevat Şakir'in Resimli Hayat dergisinde yayımlanan "Hapishane İdama Mahkum Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler?" başlıklı yazısı "Asker kaçaklarının yargılanmadan kurşuna dizildiklerini" öne sürdüğü gerekçesiyle İstiklâl Mahkemesi'nce sakıncalı görülmüş ve Cevat Şakir üç yıl Bodrum'da "kalebentliğe" mahkum edilmiştir (1925).
bir akşam Üsküdar'daki evinin kapısına ağır darbeler iniyor:POLİS!..-Kimi arıyorsunuz?-Cevat Şakir Bey siz misiniz?-Evet... Ne var?-Benimle karakola geleceksiniz...-Karakola mı? Bir şey mi var?-Bilmiyorum... Orada Komiser Bey size anlatır... (...)



Sert çehreli İstiklal Mahkemesi önüne 15 gün arayla iki defa çıkıyor. İkincisinde Mebus Hamdi Nebizade yanlarına yaklaşıyor ve-Sizin için İdam kararı verecekler... Fakat asmayacaklar!.. diye fısıldıyor.On dakika sonra sert bir ses hükmü veriyor:
-Üç Yıl Kalebend!!!"
Balıkçı'nın cezası bir buçuk yıl sonra affa uğrasa da o Kalebend olarak gönderildiği Bodrum'dan ayrılamadı...
1926 yılından sonra "Halikarnas Balıkçısı" mahlasıyla yazmaya başladı. Daha sonra çocuklarının eğitimi için İzmir'e yerleşti. İzmir'de gazetecilik ve turist rehberliği yaptı...
1973'te kemik kanserinden öldü ve aşık olduğu Bodrum'a gömüldü...
.









Hiç yorum yok: